U heeft gesolliciteerd voor een nieuwe baan en krijgt te horen dat u een proeftijd heeft. Maar wat is dat dan precies? Een proeftijd is een periode van één maand of twee maanden waarin u kennismaakt met uw werkgever. Het is bedoeld om de werknemer kennis te laten maken met het bedrijf en de werkgever kennis te laten maken met de werknemer. Dit betekent dus dat er geen nieuwe proeftijd mag worden afgesproken indien het contract wordt verlengd. In deze periode kan zowel u als uw werkgever de arbeidsovereenkomst direct opzeggen. De proeftijd moet altijd schriftelijk worden afgesproken tussen werkgever en werknemer. Als uw proeftijd alleen in de cao staat, dan is dat niet genoeg. Er is dan nog één belangrijke vraag: hoe lang duurt uw proeftijd?
De duur van een proeftijd is wettelijk geregeld en hangt af van het type contract dat u heeft. Indien u een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft van zes maanden of korter, dan mag uw werkgever geen proeftijd afspreken. In het geval dat u een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft van meer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar, dan is uw proeftijd maximaal één maand. Dit geldt ook als u een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft zonder duidelijke einddatum. De laatste mogelijkheid is dat u een arbeidscontract van twee jaar (of langer) of een vast arbeidscontract heeft. In dat geval is uw proeftijd maximaal twee maanden. Uw proeftijd gaat in op de dag dat u begint met werken. Belangrijk om rekening mee te houden is dat uw proeftijd bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst kan afwijken, door bijvoorbeeld de cao die van toepassing is of een regeling die gesteld is door de gemeente.
Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, kom dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website. De afspraken zijn zowel fysiek als telefonisch. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.
Deze column is geschreven door Melike Gülçür. Melike is studente Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit.