Heeft u door omstandigheden op het werk, bijvoorbeeld door een hoge werkdruk, een burn-out of een andere kortdurende ziekte? Uw werkgever is dan in principe verplicht om uw loon twee jaar door te betalen. Na die periode valt u onder de Ziektewet. Het kan goed zijn dat u uw huidige baan niet meer kunt uitoefenen, maar wel in staat bent om met een nieuwe baan te starten. In dit geval kunt u ervoor kiezen ontslag te nemen bij uw huidige werk door middel van een beëindigingsovereenkomst met uw werkgever. Wanneer u ontslag heeft genomen is het belangrijk dat u hersteld bent verklaard. Dit is vooral van belang wanneer u nog geen nieuwe baan heeft gevonden. Voor recht op een WW-uitkering is namelijk onder andere vereist dat u arbeidsgeschikt bent. Dit betekent dat u dus niet ziek mag zijn.
Bij de beëindigingsovereenkomst met uw werkgever kunt u een herstelmelding toevoegen. Deze herstelmelding verklaart dat u niet meer ziek bent en u dus weer kunt werken. Zo kunt u op zoek gaan naar een nieuwe baan en in de tussentijd aanspraak maken op een WW-uitkering, mits u ook aan de andere voorwaarden die voor een WW-uitkering gelden voldoet. Let hierbij wel op dat het niet gaat om een langdurige ziekte die van serieuze aard is. In dergelijke gevallen kan het UWV namelijk op een later moment bepalen dat u toch ziek was bij het aangaan van de beëindigingsovereenkomst. U krijgt dan geen WW-uitkering.
Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, kom dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via de website. De afspraken zijn zowel fysiek als telefonisch. De actuele openingstijden vindt u op onze website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u onze Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.
Deze column is geschreven door Rosalinda Coenen. Rosalinda is student Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit.